KIVA

‘Kiva’ is het Finse woordje voor ‘fijn’ of ‘leuk’.
Het is ook de naam van een succesvol Fins antipestprogramma.
KIVA is een preventief antipestprogramma, het voorkomt dus pesten door het plezier en het samenhoren tussen de kinderen in een groep te vergroten en op die manier pesten geen ruimte te geven.
Wij zijn als 1ste Brugse school in 2014 gestart met KIVA.
Een kernteam van leerkrachten en beide zorgcoördinatoren volgden eerst een intensieve opleiding.
Daarna werd het team kort opgeleid om dan de ouders in een uitgebreide sessie op de hoogte te brengen.
KIVA is bijgevolg een programma waarin iedereen op school is betrokken.
Ondertussen zijn we 2 schooljaren verder en merken we dat de KIVA-codes steeds meer onderdeel van ons dagelijks schoolleven vormen. Kinderen gaan op een fijnere manier met elkaar om en geven ook makkelijker grenzen aan, gesteund door klasgenoten.
Aan KIVA hebben wij ook een antipestbeleid gekoppeld waarin elke stap duidelijk staat uitgeschreven en ook de taken zijn verdeeld. Iedereen op school weet welke rol hij/zij moet vervullen binnen dit beleid.
Wij geven met ons allen pesten geen kans!